Træer i Gerding

I  lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, sad på et tidspunkt 2 Gerding borgere: Poul Linneberg, Kastdalsgaard og William Bluhme.

I forbindelse med en landsdækkende aktivitet, Plant Et Træ,  var Naturfredningsforeningen naturligvis aktiv, og Poul Linneberg og William Bluhme blev hurtigt enige om, at Gerding skulle have plantet nogle træer.

 Foto: Her ses ½ borgmester H. Holm, Poul Linneberg (Kastdalsgaard), Henrik Bjørn Uller (Christensen) Poul Sigurd Christensen (Milborggaard)

Man startede med at plante et platantræ lige ved den sydlige indkørsel. For at skabe lidt opmærksomhed blev tidligere borgmester H. Holm (V) inviteret til at foretage plantningen. Den siddende borgmester Jens Møller(A) dukkede pludselig op og ville gerne overvære ceremonien og i fællesskab blev der drukket en håndbajer efter arbejdet. Træet står og bliver flottere år for år, men det er så til gengæld også et af meget få træer der i dag er tilbage efter den store aktivitet i Skørping.

Det store træ der står ved siden af Platantræet er et selvsået træ, som ikke er specielt kønt, og man må håbe at det først bliver fældet, så platantræet kan udvikle sig i mange år endnu.

Der blev også plantet alletræer ind til Gerding, det var kastanietræerne, som den dag i dag står ved begge indkørsler til byen.

På hjørnet af præstegårdsjorden ved den sydlige indkørsel til byen er der et stort bøgetræ. Ser man godt efter finder man her Poul Eriks navn skåret i barken. Poul Erik fortæller at han som stor dreng har begået dette skrift.

Af fine træer er det specielt i præstegårdshaven og ved den gl. lærerbolig man finder interessante træer.

I præstegården er der flere meget smukke og store bøgetræer, som er en pryd for øjet, specielt efter at de er blevet befriet for elmetræerne der næsten helt dækkede dem til.

I præstegårdshaven er der to specielle træer, nemlig ægte Acacietræer. 

Hvert år tror man at disse træer er udgået, idet de først langt hen på foråret får blade, tilsvarende træ findes også ved den gl. lærerbolig.

Når der er fine træer i disse to haver, er det naturligvis fordi det var kommunen og kirken som betalte for disse nyplantninger, så her kunne blive råd til lidt ekstra.

Indtil for få år siden stod der to meget store lindetræer ved indgangsdøren til præstens arbejdskontor. Af hensyn til den frede præstegårdsbygning har det været nødvendigt at fælde disse træer, men heldigvis er der blevet genplantet et par træer, som med årene vil kunne blive store og flotte.

WB/2004